Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet Igora Matoviča a Borisa Kollára. Nič nie je pravda a všetko je možné

.tomáš Zemko .názory

Zdá sa, že naši demokrati úspešne obkukali taktiku autokratov.

Tomáš Zemko

peter Pomerantsev je britský publicista narodený v Sovietskom zväze a znalec moderného Ruska. V roku 2015 mu vyšla kniha s názvom Nič nie je pravda a všetko je možné: Dobrodružstvá v modernom Rusku. Opisuje v nej surealistickú tvár putinovského režimu 21. storočia. Od roku 2006 pracoval v srdci televízneho priemyslu a na vlastné oči videl, ako sa dá ohýbať realita.

reality šou

A videl aj to, ako kremeľská propaganda naučila prekrucovať pravdu a narábať s informáciami podľa vlastných potrieb. Prvá kapitola jeho knihy sa volá Reality šou Ruska. Popisuje v nej, ako sa v ruských televíziách pod vplyvom štátnej kontroly vyrábali príbehy a hrdinovia, ktorí na obrazovkách zabávali národ a bombardovali ho naratívom o obkľúčenej svätej Rusi.

Propaganda v rukách Putina neslúži na vytváranie novej pravdy. Slúži na zahmlievanie či relativizovanie reality. Jej úloha je jasná: pravda neexistuje, všetko dianie sa zlieva do nerozpoznateľnej šedej hmoty, z ktorej ťažko určiť dobrých a zlých.

Čo má spoločné ruský príbeh so slovenským?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite