Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prichádza čas povedať konečne komunizmu zbohom

.eugen Korda .názory

Predstavme si takúto situáciu. Sprievodca v autokare oznamuje turistom: „Práve vchádzame na ulicu Adolfa Hitlera, na konci ktorej dali vďační obyvatelia tohto slovenského mesta postaviť malý pamätník Adolfovi Eichmanovi.“

Eugen Korda

to, že by takéto slová mohli odznieť, si väčšina z nás nevie ani pripustiť a asi by sa proti tomu ozvala. Na druhej strane nám vôbec neprekážajú ulice maršála Koneva či pomníky Vasiľa Biľaka, alebo prokurátora Urválka, ktorý posielal na smrť a na dlhé roky do väzenia nevinných ľudí. 

Na jednej strane neakceptovateľný fašizmus a nacizmus a na strane druhej tolerovaný a veľakrát aj obdivovaný komunizmus. Po jeho páde v roku 1989 mnohých ľudí ani nenapadlo, že sa zvrhlá komunistická myšlienka vryla do duší veľkej časti občanov takú hlbokú brázdu, že akákoľvek zmienka o bezprávnosti tohoto režimu vyvolávala zúrivý odpor. 

Juraj Šeliga hovorí o tom, prečo treba prijať zákon o vyrovnaní sa s komunistickým režimom.

 Veď sa tu toho toľko vybudovalo, aj to zdravotníctvo fungovalo, aj sme mohli trošičku kradnúť, aj poriadne nerobiť a ulievať sa v práci, nebolo tu ani veľa zjavných boháčov a ani zjavných chudobných a po protekcii sa dalo všetko vybaviť, kričia o dušu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite