Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pomôže veľké testovanie na protilátky v boji proti „korone“?

.marína Gálisová .názory

Prakticky od začiatku pandémie bolo jasné, že je potrebné čo najviac testovať. Jednak na prítomnosť nového koronavírusu, ale časom určite aj na protilátky, ktoré by naznačili, že človek sa s týmto vírusom stretol. Tieto dáta sú totiž pre odhadovanie vývoja pandémie kľúčové.

Marína Gálisová

testovanie prítomnosti samotného nového koronavírusu bežalo a beží tak, ako bežalo a beží. Raz biedne, raz masívnejšie. V poslednom čase, našťastie, počet „koronatestov“ rastie, v podstate ekvivalentne s tým stúpa aj počet zachytených prípadov infekcií, čo potvrdzuje, že je dôvod testovať čoraz viac.

Rovnako je však nutné zaujímať sa o to, ako sa pandémia u nás vyvíjala v priebehu doterajších mesiacov. Na to by mali slúžiť testy na protilátky. Štát o nich doteraz buď veľmi nehovoril, alebo len hovoril. K činu, a treba povedať, že pomerne pôsobivému, sa napokon mali súkromné spoločnosti.

Sieť laboratórií Alpha medical spoločne so zdravotnou poisťovňou Dôvera sa od začiatku leta pustili do bezplatného testovania ľudí, či majú v krvi protilátky na ochorenie COVID-19. Ten, kto takéto protilátky má, sa veľmi pravdepodobne stretol s novým koronavírusom (čo neznamená, že by bol citeľne chorý, ale nadobudol voči nemu istú imunitu).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite