Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Zsolta Gála z Maďarského fóra: Nezaškodilo by zakročiť proti plagiátorom

.zsolt Gál .názory

Predstavitelia štyroch mimoparlamentných strán sa vyjadrujú k aktuálnym reformám školstva. Všetci sa zhodujú, že predstavené reformy sú nedostatočné. Návrhy oslovených politikov sú podstatne ambicióznejšie. Medzi ich odporúčaniami môžeme nájsť široké spektrum tém - od dôrazu na reálnu prax, cez národnostné menšiny, až po umelú inteligenciu.

Vzdelávanie a školstvo je oblasť, ktorá potrebuje najrozsiahlejšie a najkomplexnejšie zmeny. Treba navýšiť financovanie (ale nie bez reforiem), treba vrátiť finančné toky pod Ministerstvo školstva (pre Kaliňákovu reformu nezmyselne tečú cez Ministerstvo vnútra), treba zmeniť osnovy a celkový prístup, liberalizovať vydávanie a dis­tribúciu učebníc, posilniť inkluzívne vzdelávanie žiakov zo znevýhodneného prostredia plošným aplikovaním osvedčených metód (asistenti, celodenné vzdelávanie a pod.) – a mohli by sme veľmi dlho pokračovať.

Náš volebný program podrobne opisuje zmeny, ktoré navrhujeme, samozrejme, v takomto krátkom článku nie je priestor ani len na ich vymenovanie.

Preto by som vyzdvihol len tri veci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite