Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Filipa Vačka: Smutní kamionisti v Texase, šťastný Jeff Bezos a premárnené eurofondy

.filip Vačko .názory ..týždeň

Technológie sú najvýnosnejšou oblasťou súčasnosti. Jeff Bezos, majiteľ Amazonu, sa vďaka nim stal najbohatším mužom planéty, vďaka rozvoju technológií zas v Texase začína testovanie autoomnych nákladných áut. Na Slovensku zatiaľ pozeráme videá, aby sme neprišli o eurofondy.

Filip Vačko

kamióny bez šoférov

O samojazdiacich vozidlách, teda napríklad o autách, ktoré dokážu jazdiť vďaka umelej inteligencii aj bez šoféra, počúvame už roky. Spoločnosť Waymo, ktorá patrí pod Google, napríklad už v roku 2015 dosiahla viac než milión najazdených míľ v ich autonómnom vozidle. Aktuálne Waymo pracuje na ďalšom míľniku. Dňa 26. augusta oznámila, že v Texase začala testovanie autonómnych nákladných áut. Samojazdiace kamióny môžu priniesť zefektívnenie a pravdepodobne aj významné zlacnenie nákladnej dopravy. Waymo konkrétne hovorí o vytváraní „nových riešení prepravy v Texase“. 

No úspechy pri spomínaných testoch zrejme nepotešia kamionistov v Texase a ani v ostatných častiach sveta. Aj oni sa totiž môžu zaradiť medzi profesie, ktoré inovatívne technológie pripravia o prácu. Našťastie história ukazuje, že napriek možným dočasným problémom technológie z dlhodobého hľadiska vedú k zvyšovaniu životnej úrovne naprieč všetkými vrstvami spoločnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite