Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ten pocit, keď nezostáva nič iné, ako sa spoľahnúť na Putinov úsudok

.marína Gálisová .názory

Keď v roku 1968 požiadal Vasiľ Biľak o vojenskú pomoc Kremeľ, mal to i napriek svojmu chabému IQ vypočítané dosť dobre: vojská dorazili. V roku 1989 mohli československí komunisti na čele s Jakešom žiadať pomoc od Kremľa, koľko chceli (a niet stopercentnej istoty, že sa o to nepokúsili). Lenže Gorbačov im nijakú nemienil poslať.

Marína Gálisová

občas v dejinách nastávajú okamihy, keď sa mierotvorcami môžu stať aj diktátori, polodiktátori alebo nediktátorski založené hlavy totalitných režimov, usilujúce sa o pozitívne zmeny. Michail Gorbačov nebol svojím nastavením diktátor a mal v zásade reformné úmysly, i keď razanciu, s akou sa jeho reformy rozbehli smerom k slobode, zrejme ani sám neodhadol. Každopádne sa stal tým, od ktorého komunistickí jakešovskí papaláši z Československa nemohli očakávať, že vydá pokyn stále v ČSSR zotrvávajúcim cudzím vojskám, nech podoprú ich padajúci trón. 

Zapísalo sa mu to do zoznamu zásluh, ktorý, žiaľ, neskôr trochu skrátili jeho podivné politické postoje a veľkoruské reči.Pri pohľade na Bielorusko a manévre tamojšieho tyrana Lukašenka je jasné, že nastáva okamih, keď sa na scéne môže objaviť nepravdepodobný a určite nie dobrovoľný „mierotvorca“. Putin.Lukašenko je totiž očividne v koncoch nie iba s nádejami, ale aj s úsudkom, keď žiada o vojenskú pomoc, hoci veľká väčšina jeho národa ho jednoducho nechce. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite