Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spravodlivosť alebo otvorená diskusia?

.marína Gálisová .názory

Svetlo sveta uzrela výzva svetovo významných osobností na zachovanie otvorenej diskusie, slobody vyjadrovania, slobody bádania, slobody tvorby. Výzva proti cenzorskej mentalite. Medzi podpísanými sú Anne Applebaum, Francis Fukuyama, Salman Rushdie,...

Marína Gálisová

výpočtom známych mien môžeme pokračovať: J. K. Rowling, Noam Chomsky, David Frum, Margaret Atwood, Fareed Zakaria, Martin Amis, Gary Kasparov a mnohí a mnohé ďalšie. Ľudia z rozličných oblastí – z literatúry, politiky, vedy, žurnalistiky, aktivizmu. Zo všetkých častí politického spektra, s najrôznejšími postojmi na kľúčové otázky nášho sveta. 

Ľudia s najrôznejšou identitou či orientáciou – je tam napríklad Deirdre McCloskey, ekonómka z University of Illinois v Chicagu, ktorá je kresťanka, libertariánka a transčlovek, s osudom na niekoľko kníh a s brilantným uvažovaním o svete (mala som tú česť robiť s ňou do .týždňa rozhovor).

Prečo to vlastne hovorím? Lebo ten list spojil úplne rozličných jednotlivcov do jedného volania po slobode. Taký Noam Chomsky by sa s Deirdre McCloskeyovou sotva zhodol v pohľade na ekonomické zákonitosti. A ešte menej by sa zhodol o politike so spomínaným Davidom Frumom, bývalým autorom prejavov republikánskych prezidentov USA.

Ten list premostil politické, svetonázorové a ľudské rozdiely jedným pevným oblúkom, ktorým je láska k slobode.

„Hrozivý trend potláčania nesúhlasu silou prichádza aj k nám. Dajme si naň pozor.“

List, ktorý bol zverejnený v magazíne Harper´s Magazin, upozorňuje, že v súčasnej atmosfére na americkej a celkovo západnej pôde sa úplne logicky a oprávnene bojuje za nápravu krívd voči celým spoločenským skupinám. A že tento boj je nevyhnutný, zároveň však u časti ľudí vyvoláva akýsi novodobý bojovný puritanizmus, ktorý potom obsadzuje akademickú pôdu, sociálne siete, prostredie šoubiznisu, ale aj vedeckého bádania a serióznych spoločenských analýz. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite