Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sklamanie z vlády?

.štefan Hríb .názory .editorial

V rozhovore s Michalom Kaščákom som sa opakovane pýtal, ako zakladateľ Pohody a celoživotný kritik Mečiara i Fica vidí dnešnú vládu. Michal mi opakovane odpovedal, že je sklamaný. Takýchto ľudí pribúda. Prečo je to tak?

Štefan Hríb

nová koalícia vznikla ako odpoveď verejnosti na mafiánsky štát, nespravodlivosť a vraždu dvoch mladých ľudí. A hoci jej zostava, váha jednotlivých strán ani ich prejavy nemôžu vyhovovať každému voličovi zmeny, ich kľúčová úloha – odstrániť zo základov tohto štátu jeho únoscov a uctiť si tým Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú – sa postupne plní. Rezervný Kičura je vo väzbe, obávaný Bödör je obvinený, mafia na pôdohospodárstve tiež, čistia sa súdy. Tak prečo sú ľudia, ktorí si celým srdcom priali zmenu, nikdy nevolili Mečiara či Fica a nikdy nebudú voliť ani Pellegriniho, sklamaní?

Lacná odpoveď je, že preto, lebo sa do parlamentu nedostalo PS/Spolu a Za ľudí získalo príliš málo percent. Je, samozrejme, pravda, že medzi nespokojnými sú aj voliči týchto strán vrátane mnohých mienkotvorných osobností. Ale je to lacná odpoveď. 

„A prečo sa až dodnes boríme s vtedajším morálnym rozkladom pravice? Preto, lebo sa mlčalo, keď sa malo kričať.“

Tí ľudia totiž formulujú celé roky konkrétne výhrady k rôznym vládam, a ich jadro nesúvisí s ich straníckymi a dokonca ani kultúrno-etickými preferenciami, ale s držaním slova, úctou k partnerovi aj oponentovi, elementárnym vkusom pri spravovaní krajiny, kultúrou vzťahov a právnym štátom. Povedať, že kritici Matoviča či Kollára chcú radšej návrat Fica či Pellegriniho než túto vládu, je primitívne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite