Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otvoriť sa Číne? Absurdné

.marína Gálisová .názory

Zoznam krajín, voči ktorým sa EÚ otvorí, podmienečne zahrnul aj Čínu. Môže to byť prešľap roka. Alebo aj desaťročia.

Marína Gálisová

vývoj pandémie je v rôznych oblastiach sveta rozličný. Aj postupy proti šíreniu nákazy novým koronavírusom sa líšia. Dáva preto zmysel pristupovať pri otváraní hraníc voči jednotlivým krajinám individuálne a hlavne s rozmyslom. 

Keď robíme rozhodnutia o svojej budúcnosti, hodnotíme riziká a benefity tak, aby sme dosiahli čo najlepší pomer. A nechávame istú rezervu opatrnosti – akú širokú, závisí od mnohých preferencií. Jednotlivci vykonajú každý deň množstvo podobných drobných analýz a neraz v okamihu, ani si to úplne nepreženú cez vedomú kalkuláciu.

Krajiny rozhodujú tiež – proces je iný, ale aj v ňom musia hrať zásadnú rolu jednak dostupné dáta a jednak odhady jednotlivcov. Teraz rozhodla  EÚ o zozname krajín, voči ktorým sa cestovateľsky otvorí, a z tohto zoznamu jedna krajina trčí ako päsť na oko. Čína. 

Isteže, Čína má oficiálne status štátu, ktorý pandémiu zvláda dobre. Môže mať k tomu aj potrebné dáta. Ale nemá k tomu statusu a k tým dátam jednu podstatnú vec: dôveryhodnosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite