Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aha, takže socha Lenina neprekáža?

.marína Gálisová .názory

Sochy padajú, iné pokrýva vrstva hanlivých nápisov, dejiny vyvrhujú svojich nehodných synov na smetisko. A niekde tí najnehodnejší hrdo lezú na piedestál. Napríklad krvavý Lenin v Nemecku.

Marína Gálisová

nemci majú okrem veľkých politických strán aj ministraničky. Jednou z nich je Marxisticko-leninská strana Nemecka (MLPD), ktorej sa v poslednom čase podarilo získať nejaké tie kreslá v miestnych zastupiteľstvách. Najviac sa však zviditeľnila, keď v meste Gelsenkirchen dala postaviť sochu Lenina v životnej veľkosti. Slávnostne ju odhalili 20. júna – akurát na pozadí virvaru s rúcaním a poškodzovaním sôch, ktoré stáli v iných častiach sveta a pripomínali napríklad Churchilla.

Leninova socha v Gelsenkirchene mala byť pôvodne odhalená už v apríli, keď mal zakladateľ jednej z najhorších diktatúr a duchovný otec utláčateľov, vykorisťovateľov a vrahov spod červenej vlajky 150 rokov od narodenia. Pandémia zasiahla a sochu slávnostne predstavili až teraz.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite