Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovensko: Päť a pol milióna Cimrmanov

.michal Oláh .názory

Starší univerzálny Murphyho zákon hovorí, že medicíne a futbalu rozumie každý. Sme už, našťastie, viac rôznorodí, preto by sa dnes dal rozšíriť o ekonómiu, ekológiu, pandémiu a mnoho iných oblastí.

Michal Oláh

ešte nedávno bolo všeobecne platné, že keď chcel mať človek z akejkoľvek pracovnej alebo záujmovej oblasti trochu radosť, vyžadovalo si to investovať do tejto oblasti trochu potu. Dá sa povedať, že nielen trochu a že radosť z práce a poznania bola priamoúmerná vynaloženej námahe. 

Vezmime si napríklad jedinca, ktorý venuje svoje úsilie matematike. Po základnom pregraduálnom vzdelaní, ktoré v tomto prípade predstavuje úspešne zvládnutý druhý stupeň vysokoškolského vzdelania, a keď má otvorenú myseľ a srdce, môže sa ponoriť do hľadania krásy trochu vyššej abstraktnej matematiky. Dokonca tvorivo alebo aspoň inovatívne. To sa dá vlastne zovšeobecniť na všetky vedné odbory, prírodné i tie spoločenské – sociálne, ale aj na remeslá a iné činnosti. Podobne je to, keď venujeme všetku mentálnu a fyzickú silu napr. hudbe. 

c-dur na piane

Viacerým ľuďom je zrozumiteľnejšie, že aby sme mali radosť z Umenia fúgy Johanna Sebastiana Bacha či Stravinského Svätenia jari, z Beethovenových, alebo Mahlerových symfónií, alebo aby sme nevynechali niečo modernejšie, z nášho Zeljenku či zo Summertime v podaní Elly Fitzgerald a Louisa Armstronga; či už ako trochu kvalifikovaný poslucháč, alebo dobrý interpret, dokonca na nich nadviazať ako skladateľ, vyžaduje to čas, námahu, nesmiernu  trpezlivosť, talent, prax a, samozrejme, tiež otvorené srdce a myseľ.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite