Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Uvidíme autentickú ľavicu naživo?

.marína Gálisová .názory .tvár týždňa

Irena Bihariová sa minulý týždeň stala predsedníčkou strany Progresívne Slovensko. Bude jej výraznou líderkou a mala ňou byť už dávno. Dokáže sa PS s ňou odraziť hore?

Marína Gálisová

progresívne Slovensko bolo na túto predsednícku voľbu zrelé minimálne od svojho volebného debaklu, ale v skutočnosti by bolo bývalo lepšie, keby dostalo na čelo Irenu Bihariovú ešte dlho predtým.

Kto iný by bol lepšie stelesňoval jednoznačne ľavicovo liberálnu tvár PS? Kto iný by bol bez hesiel zreteľne oznámil svetu, že Progresívne Slovensko nezabúda na ženy, na menšiny? Každý deň pred parlamentnými voľbami, ktorý PS strávila bez Bihariovej ako líderky, bol pre stranu stratou.

Lenže vtedy prevládol pragmatický postoj, respektíve nádej, že menšia vyhranenosť, ku ktorej patrila aj predvolebná koalícia so Spolu, je správnou cestou do parlamentu. Ako sa ukázalo, nebola.

Voľba Ireny Bihariovej za predsedníčku by teraz mohla byť signálom, že strana si svoje predvolebné chyby priznáva a začína nápravou od hlavy. S dôrazom na to mohla by byť. Víťazstvo Ireny Bihariovej totiž nebolo s náskokom. Takmer polovica spolustraníkov sa s ňou ako s líderkou nestotožňuje. Iste to neznamená, že by ju nechceli – ale môže sa ukázať, že za ňou budú mať problém stáť v prelomových momentoch, ktoré stranu čakajú.

nie som profesionálna Rómka

Rodená Trnavčanka Irena Bihariová vyštudovala právo na Univerzite Komenského v Bratislave a v tom istom roku, v ktorom školu absolvovala (2009), začala viesť občianske združenie Ľudia proti rasizmu. Svoje právnické vzdelanie využívala na bezplatnú právnu pomoc pre osoby postihnuté zločinmi z nenávisti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite