Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koniec právneho štátu

.martin Mojžiš .názory .názory

V sobotu 23. mája 2020 po siedmej hodine večer prestala existovať Slovenská republika ako právny štát. Ale nikto si to nevšimol. A ak aj všimol, tak nereagoval. Neprekročiteľnú čiaru sme prekročili ľahkým tanečným krokom.

Martin Mojžiš

v tú sobotu niekedy okolo šiestej zverejnil Mgr. Igor Matovič na svojom facebookovom profile status začínajúci sa vetou: „Ľudia nemôžu viac čakať, a preto nebudeme viac čakať ... t.j. spúšťame domácu karanténu aj do času, kým prídu súhlasy od Apple a Google.” V statuse ďalej informoval, že ľudia na hraničnom priechode Berg (len na tomto priechode) so smartfónmi s operačným systémom Android (len s týmto systémom) budú môcť od siedmej hodiny ísť do domácej karantény. Ak predtým „podpíšu jedno vyhlásenie, čím zoberú na vedomie, že aplikácia zatiaľ nie je autorizovaná Apple a Google a preberajú preto na seba riziko s tým spojené”.

V tom čase platilo už dvadsaťdva hodín Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva, podľa ktorého: „všetkým osobám, ktoré od 22. mája 2020 od 20.00 hod. vstúpia na územie Slovenskej republiky, sa nariaďuje izolácia v zariadeniach určených štátom na čas nevyhnutný na vykonanie laboratórnej diagnostiky ochorenia Covid-19 alebo preukázania sa mobilnou aplikáciou na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie.” Táto gramaticky nezmyselná veta, ktorej právny zmysel musí čitateľ uhádnuť, mala umožňovať domácu karanténu. Ale neumožňovala. Na vládnej stránke korona.gov.sk svietil oznam, že aplikácia eKaranténa nie je v prevádzke. Štát jednoducho nezabezpečil, čo sľuboval, a s čím opatrenie ÚVZ počítalo. A na hraniciach stáli stovky ľudí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite