Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fedor Gál: Kultúrne „vojny“ sú fajn

.fedor Gál .názory

Dalo by sa začať od Adama a Evy, prekráčať cez Ábela a Kaina, rodinné, kmeňové, klanové, národné, medzištátne konflikty a skončiť dneškom. Konflikty patria k životu.

Fedor Gál

dnešok iba rozmnožil tému konfliktov o širokú paletu takých, ktoré by zneli pred niekoľkými desaťročiami naozaj kuriózne. Myslím napríklad na tie genderovské a mnohé ďalšie.

V pozadí sú, ako si myslím, stále zápasy s vlastným „ja“, nezvládnuté vášne, túžby, predsudky, úzkosti a strachy, ktoré majú rôzne, zväčša ideologizované nálepky. Často im hovoríme „pravdy“. 

Napríklad kultúrne „vojny“. „Vojny“, a nie vojny. Spoločnosť bez konfliktov je mŕtva. Treba však pamätať, že slovo kultúrne je od slova kultúrnosť – vylučuje násilie. To po prvé.

Po druhé, prvotné strety sa odohrávajú na domácom bojisku. Sú namierené proti „kultúrne inakšiemu“. Pokojne tomu hovorme mäkké občianske „vojny“ na kultúrnom fronte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite