Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štefan Hríb: Všetci vážme slová

.štefan Hríb .názory .editorial

Ohrozujú nápravu Slovenska viac vášnivé spory o nedeli, potratoch a sekulárnej povahe štátu alebo mediálny pokus o diskreditáciu vyšetrovateľa Juhása? Vyzerá to na prvé, ale vážnejšie je to druhé.

Štefan Hríb

slovenský spor o kultúrno-etické otázky je síce pomerne tupý, ale aj fascinujúci. Keď majú prevahu tí, čo sa radi označujú za liberálov, časť konzervatívneho tábora vytasí reči o kultúre smrti, zániku civilizácie a liberálnej totalite. Keď, naopak, zaznamenajú zisky tí, čo sa prirýchlo nazývajú konzervatívcami, časť liberálov opráši heslá o teokracii, farskej republike či temnom stredoveku. Ako teraz.

Niežeby v oboch táboroch neboli extrémy, ktorých sa treba obávať. No skutoční konzervatívci a skutoční liberáli vážia podobné slová, pretože sú omnoho pokornejší. Vedia, že spor o nedeľu musí byť poctivým hľadaním, a nie snahou o dominanciu kresťanskej morálky či voľného trhu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite