Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zostane RTVS prostitútkou?

.eugen Korda .názory

Ak dobre rátam, tak vo vedení Slovenskej televízie a neskôr po zlúčení televízie s rozhlasom pod názvom RTVS sa vo funkcii generálneho riaditeľa tejto inštitúcie vystriedalo 23 riaditeľov a štatutárov.

Eugen Korda

jednou z nich bola žena a treba jasne povedať, že patrila do tej malinkej skupiny ľudí, ktorí rádio a televíziu okato nezneužívali v prospech vládnej garnitúry. Prvým riaditeľom, ktorý sa pokúsil o prvú a zrejme aj poslednú zásadnú reformu televízie bol Richard Rybníček. 

Prepustil stovky prebytočných zamestnancov, vyvinul úsilie, aby sa televízia zmodernizovala nielen po technickej, ale aj obsahovej stránke. Niečo sa mu podarilo a niečo nie. Potom však prišlo dlhé obdobie, keď sa o tom, akú bude mať televízia (a rozhlas) tvár, rozhodovalo po nástupe Smeru, HZDS a SNS k moci. Z televízie sa pod vedením ich nominantov opäť stával dobre ovládateľný propagandistický nástroj. 

Ďalší z nominantov, Václav Mika, sa aspoň naoko snažil pôsobiť ako nezávislý odborník. Sčasti sa mu podarilo ochrániť spravodajstvo pred šírením celkom okatej propagandy v prospech strany, ktorá ho do funkcie presadila. 

Napriek tomu sa však nevyhol niektorým kontroverzným krokom (zrušenie Lampy), ktoré ho usvedčovali zo závislosti na tejto najmocnejšej a najvplyvnejšej strane.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite