Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zle načasovaný prejav

.martin Mojžiš .názory

Slovám z prejavu prezidentky Čaputovej ťažko niečo vyčítať. Naopak, zaslúžia si pochvalu a plnú podporu. To, čo sa však prejavu vyčítať dá, sú slová, ktoré v ňom chýbajú.

Martin Mojžiš

prezidentka Zuzana Čaputová predniesla k 75. výročiu konca druhej svetovej vojny krátky prejav. Nebol zlý. Škoda len, že bol tak zle načasovaný.

Zlé načasovanie v prípade prejavu k 75. výročiu akejkoľvek udalosti nemôže spočívať v zlom výbere času – ten bol vybraný pred 75 rokmi a nedá sa s ním veľmi hýbať. Môže však spočívať v neprimeranej reakcii na udalosť, ktorá sa zhodou okolností prihodila krátko pred prejavom. Pričom neprimeranou reakciou môže byť aj absentujúca reakcia.

Prezidentka Zuzana Čaputová povedala vo svojom prejave okrem iného toto: „Ak si uvedomíme, aké historické zlo predstavoval nacizmus a fašizmus, tak je veľmi znepokojujúce, že sú ľudia a skupiny, ktoré s nimi aj po toľkých desaťročiach od ich porážky sympatizujú. A vydávajú to za právo na názor. Ako spoločnosť sme povinní odhaľovať tých, ktorí sa hoc aj skryte a cez rôzne symboly hlásia k zločineckej ideológii, ktorá spôsobila smrť či utrpenie desiatkam miliónov ľudí.”

Týmto slovám ťažko niečo vyčítať. Naopak, zaslúžia si pochvalu a plnú podporu. To, čo sa však prejavu vyčítať dá, sú slová, ktoré v ňom chýbajú. Pretože okrem nacizmu a fašizmu je tu ešte jedna zločinecká ideológia, ktorá spôsobila smrť či utrpenie desiatkam miliónov ľudí a s ktorou u nás iní ľudia napriek tomu sympatizujú a hlásia sa k nej cez rôzne symboly. Napríklad cez pomník a bustu Vasila Biľaka.

nacisti nie, komunisti áno?

Dva dni pred prezidentkiným prejavom odsúdil Krajský súd v Prešove Petra Kalmusa a Ľuboša Lorenza za poškodenie pomníka Vasila Biľaka. Vasil Biľak bol vrcholný predstaviteľ zločineckého komunistického režimu. Verejné vystavovanie jeho busty je v evidentnom rozpore s Trestným zákonom (§260 ods.1: Kto podporuje alebo propaguje hnutie, ktoré preukázateľne smeruje k potlačeniu práv a slobôd občanov alebo hlása národnostnú, rasovú, triednu alebo náboženskú zášť, potresce sa odňatím slobody na 1-5 rokov). Slovenské súdy však nepotrestali tých, ktorí sa dopustili trestného činu propagácie (jasným symbolom) hnutia hlásajúceho triednu zášť. Potrestali tých, ktorí sa proti tomuto trestnému činu bránili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite