Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako prežijeme túto krízu

.štefan Hríb .názory .editorial

Krízy majú zvláštnu vlastnosť – majú schopnosť vytiahnuť z nás to najhoršie, ale aj to najlepšie. Pandémia, ktorou práve prechádzame, to už ukazuje – a je znovu iba na nás, čo nakoniec preváži.

Štefan Hríb

celosvetová pandémia prišla náhle a zastihla ľudstvo nepripravené. Je trochu prekvapujúce, že ani najrozvinutejšie štáty sveta nemali zoči-voči jednému málo významnému vírusu pripravené odpovede, a dodnes v tom tápu. Vidieť, ako sa život New Yorku takmer zastavil, je poučné – ani obrovský vedecký, technologický a širšie civilizačný rozvoj neurobil z človeka Hararim predpovedaného Homo Deus, naopak, predbežne nás poráža negramotný zhluk RNA. Bude dobré na to nezabudnúť.

No hoci zatiaľ nemáme odpovede, takže prevládajú obavy z budúcnosti, je isté, že ich nájdeme. Nie sme takí slabí, ako by sa dnes mohlo komunite koronavírusov zdať. Ľudská tvorivosť a vynaliezavosť je ohromujúca, a napokon prekoná aj túto krízu. Nájde sa liek, nájde sa vakcína a aj ekonomika sa znovu rozbehne. Bude to stáť obete, dosť veľa obetí, ale taký je údel ľudstva na tejto planéte. Aj toto si bude rozumné v ére západnej rozmaznanosti zapamätať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite