Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ekonomiku môže zničiť falošná dilema

.martin Vančo .názory

Potrebujeme novú optiku nazerania na túto krízu. Takú, v ktorej bude mať záchrana ekonomiky rovnakú prioritu ako ochrana zdravia.

Martin Vančo

premiér Igor Matovič stavia uvoľňovanie obmedzení do dilemy medzi záchranou ľudských životov a záujmami ekonomiky. Tvrdí, že čím viac uvoľníme ekonomiku, tým viac nakazených budeme mať. Z morálneho hľadiska sa potom, ako záchranca ľudských životov, automaticky stáva víťazom. Lenže táto dilema je falošná a dokonca aj manipulatívna.

Ťažko povedať, ako sme sa k tejto zjednodušenej dileme prepracovali. Možno za to môžu prvé modely ministerstva zdravotníctva, do ktorých sa premiér okamžite zamiloval a ktoré rozsah pandémie zdanlivo interpretovali ako jednoduchú nepriamu úmeru medzi rozsahom opatrení a počtom nakazených. Lenže postupujúcim časom musíme naše myslenie o pandémii aktualizovať o nové poznatky tak, ako sa aktualizujú spomínané matematické modely. 

Falošnosť Matovičovej dilemy tkvie v dvojakej ignorancii. 

Po prvé, ignoruje nepriame dôsledky krachujúcej ekonomiky a rastúcej nezamestnanosti. Ľudia v roku 2020 neumierajú len na COVID-19, akoby sa to mohlo z denného spravodajstva zdať. Tak ako predchádzajúce roky, umierajú aj na chudobu, psychické choroby alebo zanedbanú zdravotnú starostlivosť. A v roku 2020 môžu na tieto príčiny umierať častejšie ako v minulosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite