Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Denník z karantény, deň 26. Radičová: Zdá sa, že Matovič rozpustil OĽaNO

.eugen Korda .názory

Koronavírus spôsobil, že sme oveľa menej citliví na pomalú a zdanlivo neškodnú stratu slobôd a práv, ktoré nám zaručuje ústava.

Eugen Korda

bez nejakého väčšieho odporu, pod vplyvom strachu z pandémie, sa významná časť verejnosti podriaďuje zákazom a príkazom, s ktorými prichádza vláda. Teda nielen Matovičova. Bez mihnutia oka sme sa podriaďovali aj Pellegriniho vládnym opatreniam. To všetko sa dialo a deje v mene ochrany nášho zdravia a sčasti to je aj pravda. 

Zdá sa však, že vláda prestala dôverovať svojim občanom. Rozhodla sa na niekoľko dní zásadne obmedziť ich pohyb, nielen v rámci štátu, ale dokonca mesta, v ktorom žijú, či okresu. Na uliciach, križovatkách, výpadovkách majú hliadkovať tisíce policajtov a príslušníkov armády. Každého, kto poruší vládne nariadenie, čaká drakonická pokuta. Nuž, nežijeme dobrú dobu. Nikomu z vlády nezávidím situáciu, v ktorej musia prijímať ťažké rozhodnutia. Je však skoro celkom isté, že ak vláda neverí svojim občanom, ktorí boli bez reptania ochotní znášať všetky obmedzenia, a vyšle proti nim silové zložky štátu, tak sa skôr či neskôr dočká toho, že občania prestanú dôverovať jej. 

To, ako sa majú správať a vyjadrovať ľudia, ktorí vedú do neistej budúcnosti svoje štáty, predviedla kráľovná Alžbeta II. Jej prejav bol plný vďaky všetkým, ktorí pomáhajú, odhodlania zvíťaziť, nádeje a hrdosti, s ktorou sa jej poddaní pustili do boja s pandémiou. Nepadlo tam ani slovko o polícii či armáde. Anglická kráľovná jednoducho dôveruje občanom a to sa o niektorých našich politikoch veru povedať nedá.

O slobodu prichádzame obyčajne nenápadne a často dokonca s naším súhlasom. Myslím si, že by sme mali byť veľmi obozretní pri schvaľovaní zákonov a nariadení, ktoré nás, síce dočasne ale predsa, zbavujú slobody.  Na potlesk máme času dosť. Teraz musíme byť ostražití nielen voči tej potvore vírusovej, ale aj politikom. V dejinách sa totiž už viackrát ukázalo, že politici dokážu spôsobiť oveľa väčšie utrpenie ako nejaký vírus.

EUgen Korda
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite