Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenský model pre COVID-19 je nesprávny

.martin Skákala .názory

Predstavený model pre COVID-19 očakáva 170 000 nakazených v júli. Ale jeho vstupy, predpoklady a tým pádom aj výstupy sú zrejme nesprávne.

COVID-19 sa na Slovensku má správať inak ako v iných krajinách. Zatiaľ čo v Európe vírus vrcholí – počty nových nakazených začínajú klesať – u nás by sme mali ísť nahor najbližšie mesiace. V USA, kde to je teraz veľmi ťažké, očakávajú vrchol a najväčší nápor v apríli. A ak sa pozrieme už len k susedom v Česku, tí plánujú čím skôr otvárať ekonomiku, a nie zatvárať. Prečo ten rozdiel?

Vývoj situácie ohľadom koronavírusu sledujeme live na našom webe

Ďalší otáznik je uvažované R0, teda šíriteľnosť. Ak máte bežnú chrípku, šíriteľnosť sa odhaduje na 1,3  – čo znamená, že jeden človek v priemere nakazí 1,3 človeka. Pri COVID-19 je šíriteľnosť vyššia na začiatku, no vďaka protiopatreniam ako karanténa, uzavretie hraníc, rúška, rozostupy, znížená mobilita či zvýšená hygiena postupne klesá. 

S odhadovanou reprodukčnosťou R0 je preto hneď niekoľko problémov. Súčasná hodnota (1,65 k 28. marcu 2020) je odhadovaná veľmi vysoko, keďže takmer v každej krajine po zavedení karanténnych pravidiel R0 začalo klesať na hodnotu 1 a menej, v priemere do dvoch až štyroch týždňov. Hodnota 1 a menej je dôležitá, pretože to znamená úspech v boji s vírusom a zároveň vrchol počtu nových prípadov za deň. Potom už klesajú, ak nedôjde k neuváženým krokom alebo ďalším vlnám.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite