Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň Michala Magušina: O Blackoute, doprave a plnení snov

.michal Magušin .názory ..týždeň

Keď si Sme rodina na post prvej štátnej tajomníčky vybralo Katarínu Brunckovú s históriou v poškvrnenej firme Avocat, dôležitosť prítomnosti Jána Marosza stúpla. Sám Marosz nie je spasiteľ ani génius, ale určite nie je zlodej a ešte sa obklopil zaujímavými odborníkmi. Po pár dňoch na ministerstve skončil. Vraj bol príliš aktívny.

Michal Magušin

Blackout

Jedna z koronatlačoviek premiéra Igora Matoviča sa niesla v duchu diskusie o „vypnutí krajiny“. Krajinní mienkotvorcovia a neobozretní štátni činitelia v priebehu búrlivej diskusie stihli vypnúť vedomosti z jazyka anglického a pri opise situácie, počas ktorej by sa občania úplne izolovali vo svojich domovoch a nefungovalo takmer nič (lockdown), bezškrupulózne šermovali s hrozbou výpadku elektriny (blackout). 

Aby sme niekoho neurazili, možno žiadne výpadky elektriny na mysli nemali, ale dotknuté osoby narážali na vypnutie svetiel ako reakciu na možný letecký útok nepriateľských vojsk, prípadne na cenzúru médií, či dokonca na dočasnú stratu pamäti, zraku, alebo vedomia (Oxford Dictionary). V čase písania týchto riadkov (piatok 3. 4. poobede) ešte zasadal krízový štáb a nebolo jasné, či poznáme odpoveď na otázku, či sa toto zmätenie jazykov zhmotní do rozhodnutia, ktoré ujasní, o akom význame blackoutu sa hovorilo. Nevadí, hlavne nech nás Pán Boh chráni od toho, aby si ctený čitateľ kládol túto otázku aj pri čítaní týchto riadkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite