Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Našou vakcínou je zdravý rozum

.marína Gálisová .názory

Z mnohých strán počuť, že našou jedinou vakcínou je disciplína. Nedá sa spochybniť, že aj ona má svoje výhody. Ale disciplinovane možno vpochodovať aj do sebazničenia.

Marína Gálisová

disciplína je fajn, keď pravidlá, ktoré máte disciplinovane dodržiavať, dávajú zmysel. Disciplína vás môže uchrániť, ak sú to pravidlá, ktoré okrem toho, že dávajú zmysel, je aj možné dodržať.  Disciplína je však aj to, čo vás môže zničiť.

Každá totalita napríklad v kríze posilňuje a totalitné zárodky, prítomné prakticky všade, sa veľmi rýchlo rozvinú, ak im pomôže disciplína obyvateľstva. Vidíme to v Maďarsku, kde je už pomaly vážny problém s demokraciou a občania obmedzeniam ešte aj disciplinovane pritakávajú (teda väčšinovo), pretože disciplína je to, od čoho očakávajú pomoc.

Disciplína nás teraz do istej miery chráni, keď dodržiavame vzdialenosť medzi ľuďmi, nosíme rúška tam, kde je to potrebné, rešpektujeme karanténu, rozumne redukujeme pohyb po obchodoch, pomáhame seniorom a iným ohrozeným ľuďom.

Disciplína však môže vyvolať aj efekt, pri ktorom zatlieskame hocijakému nariadeniu zhora, ktoré nám bude pripadať ako záchrana. Napríklad blackoutu, ktorého výsledok je prinajmenšom neistý, čo sa týka eliminovania vírusu.

Nie, nie disciplína je našou jedinou vakcínou. Jedinou vakcínou je zdravý rozum. Ten, ktorý zapájame, keď sa usilujeme čo najracionálnejšie posudzovať rozličné iniciatívy štátu, ale aj konanie jednotlivcov. Ten, ktorý zapájame, keď počúvame vyjadrenia odborníkov, a aj keď nie vždy harmonizujú s našimi vnútornými inštinktmi, neodhadzujeme ich preč a nezapchávame si uši.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite