Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blackout? Matovič sa pýta správne, ale v odpovedi sa mýli

.martin Vančo .názory

Existujú tri zlé scenáre, ako postupovať proti koronavírusu. Ak chce premiér diskutovať, musí najskôr povedať, čo obnáša tretí scenár.

Martin Vančo

je správne, že Igor Matovič chce, aby o tom, ako bojovať s koronavírusom, rozhodol spoločenský konsenzus. Sme v situácii, v ktorom každý scenár nesie v sebe silné spoločenské náklady a ani najlepší experti nevedia s určitosťou povedať, čo sa stane. Ide o príliš vážne rozhodnutie na to, aby sme v ňom mali len nasledovať svojho vodcu a slepo veriť v správnosť jeho rozhodnutia.  

Na výber máme z troch možných scenárov.

scenár č. 1

Premiér sa zjavne prikláňa k akémusi blackoutu. Na tri týždne sa zavedie výnimočný stav, zatvoria sa všetky prevádzky, ľuďom sa zakáže vychádzať von, do ulíc vyjde armáda. Môžeme to pokojne nazvať čínskym scenárom. Číňania totiž urobili to isté v takmer 10-miliónovom Wuhane, odkiaľ vírus COVID-19 pochádza. Najskôr si vysvetlime, o čo Matovičovi vlastne ide.

Pri víruse je dôležitá hodnota R0, ktorá nám zjednodušene hovorí, koľkých ďalších ľudí infikuje jeden nakazený. Táto premenná sa môže meniť podľa situácie. Vo Wuhane dosahovala v prvých týždňoch R0 hodnotu 3,88 a po zavedení striktných opatrení klesol R0 na 0,32. 

Keď R0 klesne pod 1, vírus sa nemá ako reprodukovať a postupne zahynie. Na Slovensku máme podľa odhadov po zavedení posledných opatrení R0 na úrovni 1,65. Cieľom blackoutu je teda znížiť R0 pod úroveň 1. 

Povedzme, že by sa nám to po troch týždňoch podarilo a nemali by sme žiadnych nových infikovaných. Podľa Matoviča by sme sa mohli vrátiť k svojim normálnym životom. To však nie je pravda. 

Keďže žiadna iná krajina o podobnom kroku zatiaľ neuvažuje, museli by sme aj po blackoute uzavrieť svoje hranice. Cestovanie do zahraničia by sa obmedzilo len na nevyhnutné prípady. Státisíce Slovákov, ktorí pracujú alebo študujú v zahraničí, by sa mohli vrátiť, len ak absolvujú po návrate povinnú dvojtýždňovú karanténu. Mnohí by tak prišli o prácu alebo by sa radšej nevrátili. Skrachovali by mnohé firmy, ktoré majú svoj biznis postavený na cestovaní. Ľudia, ktorí žijú v rakúskych alebo maďarských prihraničných oblastiach, by nemohli dochádzať na Slovensko do práce. 

A to všetko by mohlo byť aj tak zbytočné.

Koronavírus COVID-19 je totiž špecifický tým, že niektorí nakazení sú tzv. superšíritelia. To znamená, že len jeden jednotlivec môže za krátke obdobie nakaziť aj desiatky ďalších ľudí. Stačilo by, aby sa na Slovensko dostal jeden superšíriteľ a pandémiu by sme tu mohli mať opäť. 

Tento scenár je navyše limitovaný čakaním na účinnú vakcínu. Lenže momentálne odhady, ktoré hovoria o minimálne roku, sa môžu pokojne predĺžiť. Sme pripravení obnoviť železnú oponu na tak dlhé obdobie?

scenár č. 2

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite