Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Všetko sa deje doma. Doma (sa) učíme, kultúrne žijeme aj tvoríme spoločnosť

.anton Vydra .názory ..týždeň

Naše aktivity sa presunuli domov. Kým sa doma z rodičov stávajú aj učitelia, preveruje sa zmysluplnosť povinného učiva. Kým z domu žijeme naše životy, preveruje sa možnosť spoločenského života online. A kým sú zatvorené galérie, koncertné siene aj divadlá, preverujú sa hranice kreativity umelcov.

Anton Vydra

HomeWorld

Celý svet s napätím sleduje zo svojich domovov narastajúce štatistiky nakazených koronavírusom a stúpajúce počty obetí. Nie všade sú síce námestia a obchody úplne prázdne, no čoraz viac ľudí si uvedomuje, že zostať doma je dnes to najzodpovednejšie, čo sa dá spraviť. 

Globalizovaný svet zvyknutý na voľný pohyb osôb a zhromažďovanie ľudí sa učí z minúty na minútu komunikovať cez sieťové prepojenia na internete. Nie sú vždy úplne bezpečné, no momentálne sú jediné, ktoré prichádzajú do úvahy. 

Ak sa hovorí, že politický, verejný život sa zrodil na Agore, aténskom námestí, kam prichádzali diskutovať a sporiť sa slobodní občania, dnes sme sa ocitli v situácii, že našou Agorou sú displeje našich počítačov a mobilov. Lepšie si uvedomujeme, aký krehký je vzťah medzi tým, čo je verejný a čo súkromný priestor, čo je domáce a čo cudzie. Do čoho sme tým nechtiac nazreli? Do toho, ako vyzerá digitalizované občianstvo.

HomeSchool

Rodičia školopovinných detí majú v týchto dňoch plné ruky učiteľskej práce – teda okrem iného. Mnohé deti denne dostávajú zadania a úlohy od svojich učiteľov cez aplikácie ako EduPage. Nám doma sa už veru pri tom všetkom míňa papier aj toner v tlačiarni, no sú aj takí, ktorí doma tlačiarne nemajú – to iba na okraj. 

„Život v izolácii môže upadnúť do nekultivovaného prežívania, no môže sa takisto neočakávane pozdvihnúť a rozvinúť.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite