Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nedovoľme, aby Slovensko viac zmenila pandémia ako potrebné reformy

.martin Mlýnek .názory

Ešte len pred pár týždňami, politické strany bojovali o hlasy voličov. Niektoré svojím programom a víziami, iné tým, že sa pretvarovali ako zmena, ale jediné, čo zmenili, bolo stranícke logo.

bod zlomu nastal, nie však taký, aký by mnohí očakávali. Nastal s príchodom pandémie, ktorú málokto očakával, napriek tomu, že svet sledoval týždne to, čo sa dialo v Číne a postupne v iných krajinách.

Rakúsky politik, diplomat a neskôr kancelár Metternich na začiatku devätnásteho storočia povedal: Ak si Francúzsko kýchne, zvyšok Európy dostane nádchu. Bola to jeho reakcia na Napoleona, ktorý obsadil Porýnie a pripravoval sa dobiť zvyšok Európy. V dvadsiatom storočí sa táto fráza zmenila do ekonomickej roviny a cituje sa ako: Keď si Spojené štáty kýchnu, zvyšok sveta dostane nádchu.

Čo však bude platiť v dvadsiatom prvom storočí? Pred pár mesiacmi si Čína doslova kýchla (aj keď prejavom COVID-19 kýchanie nebýva), ale celý svet to zmenilo. Dočasne či natrvalo? Zároveň je jasné, že Spojené štáty si určite „ekonomicky“ kýchnu, ale je možné, že dostanú nádchu a možno silnú, ako aj zvyšok sveta.

Politici vehementne hľadajú rýchle riešenia na vzniknutú situáciu. Niektoré opatrenia sú výborné či dobré, iné zlé, časť by mala byť pre spoločnosť neprijateľná a treba ich kritizovať. Zásadná otázka ale je, ako zmeniť Slovensko, tak aby nielen dnes, tento rok či počas tejto vlády ostalo prosperujúcou krajinou?

Pri všetkých nových negatívnych správach sa tie pozitívne strácajú. Napríklad nositeľ Nobelovej ceny Michael Levitt za chémiu v polovici februára odhadol, že počet infikovaných v Číne dosiahne do mesiaca približne 80 000 ľudí a, bohužiaľ, približne 3 250 podľahne chorobe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite