Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Matovič vs. zvyšok – 1:0

.šimon Jeseňák .názory

Igor Matovič vyhral suverénnym spôsobom parlamentné voľby. Teraz vyhral na celej čiare aj v povolebných vyjednávaniach. Pod patronátom OĽaNO budú dve kľúčové ministerstvá: vnútro a financie. Zvyšok dostal ceny útechy.

Šimon Jeseňák

pred štyrmi rokmi vznikala vláda, ktorú vtedy tvorili štyri subjekty: Smer, SNS, Most-Híd a istá strana, ktorá sa volala #SIEŤ. Po tom, čo sa verejnosť ako tak spamätala z harakiri, ktoré Most a Sieť spáchali vstupom do vlády, prišlo ďalšie prekvapenie.

Bez Siete a Mostu vláda vzniknúť nemohla a uvedomovali si to hádam všetci až na lídrov týchto strán. Dnes sa situácia opakuje. Dominantnou stranou budúcej vládnej koalície je jednoznačne OĽaNO, potom dlho dlho nič. Nasleduje Sme rodina, SaS a strana Za ľudí. 

Koaličná matematika je jednoduchá – bez posledných dvoch alebo aspoň bez jednej z týchto strán budúca vládna koalícia vzniknúť nemôže. Je teda jasné, že i so slabším voličským mandátom mohli dve strany v prípade vzájomnej koordinácie a kooperácie dosiahnuť omnoho viac, ako sa im podarilo.

„Igor Matovič je mimoriadne talentovaný politik, môžeme si o ňom myslieť čokoľvek, no to, čo dokázal pre seba a OĽaNO vyrokovať, sa nedá nazvať inak ako kolosálnym úspechom.“

Igor Matovič veľmi správne poznamenal, že chce byť ten, kto bude vlastniť kľúč od miešačky, Richard Sulík a vedenie strany Za ľudí však zjavne nepochopili, že Matovičovi budú kľúče od miešačky i samotná miešačka úplne nanič, ak jej bude chýbať elektrina.

Richard Sulík mal ambíciu byť ministrom financií, no napokon ustúpil. Predseda SaS sa síce môže tváriť, že pre stranu vyjednal o jedno ministerstvo viac ako hovoria povolebné počty, no ministerstvo zahraničia je len slabou náplasťou, ktorá ranu nezahojí ani tým, že samotný Sulík bude v novej vláde vicepremiérom pre ekonomiku a ministrom hospodárstva zároveň. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite