Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čelíme najväčšej bezpečnostnej kríze, ale nepanikárme!

.pavel Macko .názory

Dlho sme si žili v bezpečí a len občas nás vyrušili krízy ako migračná vlna, konflikt na Ukrajine alebo na Blízkom Východe. Ale tvárili sme akoby sa nás priamo netýkali. To sa zmenilo. Momentálne čelíme najväčšej bezpečnostnej hrozbe za posledné desaťročia. Nielen Slovensko, ale prakticky celý svet.

Pavel Macko

táto hrozba je neviditeľná, ale zničujúca. Nemá zbrane, ale má veľký potenciál narušiť pocit bezpečnosti obyvateľstva a narušiť riadny chod spoločnosti. Je jedno, či príčinou je vírus, alebo trebárs hrozba terorizmu. Vyžaduje si rýchlu a účinnú reakciu štátu a koordináciu medzi štátmi. To, či bude úspešná, budeme poznať podľa toho, že ľudia budú šomrať, že koľko to všetko stálo a vlastne sa nič nestalo. Ako to je, keď sa darí menej, máme možnosť vidieť v Taliansku. 

nečakaná, ale predvídateľná hrozba

Naše bezpečnostné stratégie a doktríny počítali aj s týmto typom hrozby a teraz sa ukáže, ako vážne sme to mysleli, keď sme to písali. V prvom rade treba povedať, že situáciu netreba podceňovať. Ak musíme zatvárať školy, rušiť verejné podujatia, obmedzovať prevádzku v zariadeniach služieb a ak nevieme zaistiť zdravotnú bezpečnosť obyvateľstva bez mimoriadnych opatrení, tak právom  hovoríme o bezpečnostnej hrozbe ako takej. Tomu by mal zodpovedať aj prístup štátu a všetkých obyvateľov. Na druhej  strane, nie je na mieste vojnová hystéria ani vojnová rétorika. Tej občania málo rozumejú, ale môže vyvolať paniku a zhoršenie situácie. 

Bohužiaľ, na tento rozsah krízy a hlavne jej dôsledkov sme neboli pripravení. Ani Slovensko, ani ďalšie krajiny.  Dnes ešte ani nemôžeme odhadnúť ďalší vývoj. O koronavíruse a chorobe COVID-19 vieme veľmi málo a môžeme odhadovať len podľa podobných epidémií. Lenže už teraz vieme, že sme dosiahli celosvetovú pandémiu. Nevieme ako dlho bude táto kríza trvať a aké budú jej dôsledky. Preto by sme mali radšej postupovať opatrne, robustne a hlavne rýchlo. Zatiaľ sa vo viacerých krajinách opakuje scenár s exponenciálnym rastom počtu nakazených aj s preťažením zdravotného systému a obeťami na životoch. Preto kuvičie hlasy o prehnaných opatreniach nie sú na mieste. 

existuje správny postup?

Žiaľ, asi nie. Na túto pandémiu nakoniec aj tak použijeme celý rad osvedčených taktík, ale jedinú a spoľahlivú stratégiu ťažko nájdeme. Bez ohľadu na to, ako ktorá krajina bola pripravená,, situácia si bude vyžadovať obrovskú dávku improvizácie a flexibility. A hlavne kľud, rozvahu a trpezlivosť.  V princípe vidíme dva prístupy. Ten čínsky, postavený na tlmení šírenia nákazy a silných reštrikciách a karanténnych opatreniach. Touto cestou sa vydala viac-menej väčšina krajín aj za cenu obrovských ekonomických strát. Niektoré sú zatiaľ viac, iné menej úspešné. Konečný účet je v nedohľadne a úspech je neistý. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite