Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Riskantná hra o precedens pre budúce vlády

.martin Vančo .názory

Prezidentka odmietla vetovať 13. dôchodok. Radšej sa pustila do riskantnej hry s ústavným súdom, ktorá môže mať dobrý aj zlý koniec.

Martin Vančo

prezidentka Zuzana Čaputová nebude vetovať novelu zákona, ktorá by mala zaviesť 13. dôchodky. Toto rozhodnutie radšej presunula na ústavný súd, od ktorého chce, aby posúdil, či bolo zákonné použiť skrátené legislatívne konanie. 

Je mnoho dôvodov, prečo mala prezidentka tento narýchlo zbúchaný predvolebný barter odmietnuť. Väčšinu z nich ona sama celkom presne a tvrdo pomenovala. Chvíľami jej prejav dokonca znel, ako keď učiteľka karhá žiakov za to, že chodia poza školu. 

Hovorila o bezprecedentnom porušovaní pravidiel alebo „učebnicovom príklade toho, ako by sa nemali prijímať zákony“. Kritizovala využitie skráteného legislatívneho konania a zneužívanie zákonov pre ciele volebnej kampane.

Napriek tomu však zákon nevetovala, a to so zdôvodnením, že najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov by sa nemali stať rukojemníkmi politikov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite