Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otázniky po voľbách

.štefan Hríb .názory .editorial

Prvý povolebný týždeň priniesol správu o štvorkoalícii, čo je koniec uneseného štátu, ale aj správu o mentalite víťazov, čo je ďalší začiatok takého vládnutia, ktoré nad záujem krajiny kladie seba.

Štefan Hríb

rozhodnutie strany Za ľudí vstúpiť do rokovaní o novej koalícii sa rodilo v hysterickej atmosfére, ktorá úplne rezignovala na možnosť dospelej a konštruktívnej opozície. Už len úvaha tejto strany o kontrole novej moci bola nazvaná zradou, hoci nijako neohrozovala vznik Matovičovej vlády, naopak, dávala jej možnosť zálohy v prípade Kollárovho zlyhávania. Takto nastavená verejná diskusia svedčí o málo vyvinutej schopnosti Slovenska uvažovať a konať v duchu parlamentnej demokracie, kde je kontrola moci ešte dôležitejšia než moc samotná. A hovorí aj o strachu z neúspechu, ktorý nás nezdravo ovláda.

Štvorkoalícia môže byť napriek tomu dobrou správou. Ale iba v prípade, ak jej výsledkom bude kompetentnejšia, charakternejšia a stabilnejšia vláda, než vláda trojkoalície. Bude?

Bola by v prípade, ak by jej poverený predseda pri kreovaní vlády uprednostnil kvalitu pred matematikou. Lenže zatiaľ robí pravý opak. Dva príklady za všetky – je zrejmé, že Richard Sulík by bol lepší minister financií ako Eduard Heger a je rovnako zrejmé, že Boris Kollár nemá byť predsedom parlamentu. Lenže poverený premiér nad záujem krajiny preferuje pri prvom záujem svojej strany a pri druhom záujem svojho mentálne najbližšieho spojenca. 

„Nová vláda bude omnoho lepšia, než všetky Ficove.“

A vyzerá to tak, že rovnako to bude aj v ďalších kľúčových pozíciách štátu. Tak načo potrebovali Za ľudí? Na pár hlasovaní o ústavných zmenách? Ešte sa to dá zmeniť, ešte je čas. Ale opakované odvolávanie sa na matematiku u dvoch najsilnejších lídrov veľkú nádej nedáva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite