Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kiskova dilema

.šimon Jeseňák .názory

Pred voľbami vylúčili strany a hnutia tzv. demokratickej opozície z budúcej vládnej koalície Smer, SNS a ĽSNS. Predvolebná matematika bola neúprosná a dlhodobo to vyzeralo tak, že vládna koalícia bude mať iných členov ako tých, ktorých dnes vidíme pred televíznymi kamerami či na stretnutiach s prezidentkou.

Šimon Jeseňák

aj napriek množstvu predvolebných prieskumov, televíznych debát či dokonca exit pollov, sa strany neodhodlali k tomu, aby zo strategických a racionálnych dôvodov z povolebnej spolupráce vylúčili hnutie Sme rodina. Urobili dobre. KDH a PS/Spolu sa do parlamentu nedostali, čím premiešali karty pre budúcu vládnu koalíciu. Z čiernej ovce Sme rodina sa stal za jednu noc druhý najsilnejší hráč budúcej vládnej koalície.

Hnutie Borisa Kollára nemusí byť vysneným partnerom pre vládnutie a nie je po chuti ani autorovi tohto textu. Ich ekonomický program je diletanstvom najhrubšieho zrna. O tomto fakte však vedeli pred voľbami všetci. Dnes, s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou, bude hnutie Sme rodina súčasťou vládnej koalície. OĽaNO a SaS už avizovali, že do vládnej koalície s Kollárom vstúpia a vytvoria vládnu koalíciu. Za ľudí vajatá a váha. 

Ak si správne pamätám, tak to bol bývalý minister zdravotníctva, Rudolf Zajac, kto raz povedal, že nemôžeme byť trošku tehotní. Presne o to sa momentálne Andrej Kiska a jeho strana snaží. Nepopierateľne je podmienka toho, aby boli v budúcej vláde ľudia s morálnou integritou legitímna a správna. Koniec koncov, túto podmienku podporil aj Richard Sulík. Otázne je, či sa za touto podmienkou neskrýva len výhovorka Andreja Kisku, prečo do vlády nevstúpiť a v prípade, že Igor Matovič túto podmienku splní, nepríde podmienka ďalšia a za ňou ďalšia.

V budúcej vládnej koalícii totiž budú určite sedieť ľudia ako je Martin Borguľa alebo iné klenoty. Stále však existuje šanca, že v nej nebude žiaden diletant, ktorý nás zadĺži a pošle gréckou cestou. Vyhnúť sa tomu dá hlavne tak, že Andrej Kiska do koalície vstúpi a prevezme na seba i stranu zodpovednosť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite