Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Poprieť identitu sa nevyplatilo

.šimon Jeseňák .názory

Staré príslovie hovorí, že keď niečo vyzerá ako kačica, kváka ako kačica a hýbe sa ako kačica, tak to pravdepodobne bude kačica. V koalícii PS/Spolu si povedali, že rokmi overené príslovie prekabátia a svojim voličom tvrdili, že sú mačkopsom.

Šimon Jeseňák

realita je neúprosná a snažiť sa klamať o svojej vlastnej politickej orientácii a identite svojim voličom zvyčajne nedopadá dobre. Teda minimálne dobre pre vlastnú stranu či koalíciu.

Progresívne Slovensko sa rozhodlo, že sa napriek svojej nepopierateľnej ľavicovosti bude tváriť ako centristické hnutie. Urobilo tak napriek tomu, že otec zakladateľ, bývalý člen a predseda mladých socanov, teda pardon: Mladej demokratickej ľavice a neskôr i člen Sociálnodemokratickej Alternatívy (SDA) pod vedením Milana Ftáčnika, Ivan Štefunko, je ľavičiar. 

Prvý predseda Progresívneho Slovenska Štefunko v rozhovore pre Sme ešte v roku 2006 povedal, že „ľavica je pre mňa základná platforma pre ozajstnú slobodu a demokraciu.“ DNA strany Progresívne Slovensko je jasná a nie je na tom absolútne nič zlé či odsúdeniahodné. Ľavica je legitímne, i keď pre mnohých chybné videnie sveta. 

Moderní progresivisti a socialisti majú mnoho spoločných tém, no nazývať sa old school socanom už nie je sexi a trendy. Tento fakt si veľmi dobre uvedomovali aj zakladatelia Progresívneho Slovenska. I preto sa hnutie nevolá Strana demokratickej ľavice vol II. Hnutie zvolilo pre menej zasvätených ambivalentnejší názov, ktorý mohol mať pre časť voličov pozitívnejšiu konotáciu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite