Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jednotvárny parlament. Nový boj o kultúrny charakter štátu?

.martin Vančo .názory

Vo voľbách prepadlo viac ako 800-tis. hlasov. Bez svojich politických zástupcov ostali liberáli, umiernení konzervatívci, Maďari, gejovia, ale aj ženy.

Martin Vančo

parlament ochudobnel. 

Každého prozápadne zmýšľajúceho demokrata isto teší oslabenie krídla tupých nacionalistov a nebezpečných posluhovačov Putina, ale aj významné zredukovanie krídla všelijakých maznákov a vybavovačov reprezentujúcich záujmy úzkej oligarchickej elity. 

Lenže parlamentné lavice môžu byť zároveň názorovo jednoliatejšie než kedykoľvek v minulosti. Bude v nich chýbať politická reprezentácia významných skupín obyvateľstva. 

Môže za to nekompromisná volebná matematika, množstvo strán pohybujúcich sa na hrane zvoliteľnosti, nevídaný počet prepadnutých hlasov, ako aj tanková divízia OĽaNO, ktorá rozmetala všetko, čo jej prišlo do cesty.

Ešte nikdy v novodobej histórii našej parlamentnej demokracie neprepadlo vo voľbách viac hlasov ako tento víkend. Dohromady ostalo viac ako 820-tis. ľudí sklamaní, prípadne s pachuťou Pyrrhovho víťazstva.

Zastupiteľská demokracia funguje vo svojej najlepšej forme vtedy, keď zastupuje všetky významné skupiny obyvateľstva a plus mínus na reprezentatívnej vzorke. V novom parlamente však ostali bez svojich zástupcov liberáli (tí centristickí a ľavicoví), značne oslabení budú aj umiernení konzervatívci. Úplne vypadli Maďari, ďalej Rómovia a zástupcovia LGBT komunity tam ani nikdy neboli a ešte aj počet žien sa takmer nezmenil. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite