Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moratórium a pôst je čas zastaviť sa a nastoliť spravodlivosť

.michal Oláh .názory

Čas volieb je už tak blízko, že by sa doň, ako sa hovorí, dalo kameňom dohodiť. Dokonca už beží moratórium, počas ktorého si s pocitom niečoho tajného preposielame posledné predvolebné prieskumy.

Michal Oláh

celkom symbolicky sú tieto voľby niekoľko dní po Popolcovej strede, v čase začiatku pôstneho obdobia. Moratórium, rovnako ako pôst, je časom zastavenia sa a rozmýšľania. Mnoho ľudí je už rozhodnutých, ako sa v parlamentných voľbách zachová, mnohí sa ešte len rozhodujú. Sú tu kampane, kauzy, do toho sa na nás valia rôzne udalosti, „utajené“ videá, súdne procesy, pravdy, polopravdy i evidentné lži, skrývajúce sa za overené fakty. 

Kvantita informácií vysoko presiahla ich kvalitu. Aj preto je užitočné trochu sa zastaviť, nadýchnuť sa a vrátiť sa k hlavnému posolstvu nastávajúcich volieb. Jednoducho si uvedomiť, čo našu krajinu vyburcovalo k veľkému spoločenskému vzopätiu a pohybu. Po jednej z najtragickejších udalostí v našich novodobých dejinách, vražde dvoch nevinných ľudí s úmyslom umlčať pravdu, sa naplno ukázala absencia spravodlivosti v našej krajine. 

Takže keď sa vrátime na začiatok dnešnej všeobecnej nespokojnosti ľudí, je to jasná a dominantná požiadavka dňa, ktorú by voľby mali a musia reflektovať: Nastolenie elementárnej spravodlivosti v spoločnosti.

charakter nášho štátu

Už opäť zaznievajú hlasy z radov viacerých zneistených kresťanov o krivdách, ktoré sú na nich, na ich rodinách a deťoch, práve teraz páchané, a preto, že budú voliť len takých, ktorí niečo pre nich urobia. 

Ale aj v liberálnejších kruhoch sa vyťahujú odrazu „akútne“ problémy, ktorých riešenie neznesie odklad. Možno je to len hádzanie hrachu na stenu, ale je potrebné, pokiaľ je ešte čas, upozorniť, že všetky tieto nástojčivé problémy, ktoré sú mnohým predkladané ako najdôležitejší bod programu volieb, budú bez nastolenia spravodlivosti v krajine jednoducho spláchnuté do kanála. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite