Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

okrem iného: Niečo sa nám deje. Pomaly, nebadane

.filip Minich .názory

Nóri spravili skvelú vizualizáciu toho, ako konkrétne klimatická zmena mení ich krajinu. Našli pritom mnoho negatívnych, no aj pozitívne príklady. Žiaden povrchný alarmizmus, čisté fakty.

Filip Minich

voda zhnedla. „Pozrite sa, voda je tmavá ako čaj Lipton,“ hovorí Trond Nygaard, ktorý pracuje pre miestne vodárne v nórskej municipalite Sør-Odal, neďaleko Osla. Dôvod? Klíma v severskej krajine je vlhšia, do vody sa dostáva viac pôdy a rastlinného materiálu. Oteplenie teda Nórsku prinieslo úrodnejšiu pôdu, no s ňou hnedú vodu. 

Ruka v ruke s údornejšou pôdou prichádza stále tmavšia voda.NRKRuka v ruke s údornejšou pôdou prichádza stále tmavšia voda.

naháňanie zmeny klímy

Dvaja novinári z tamojšieho verejnoprávneho telerozhlasu cestovali rok po Nórsku a skúmali, čo sa deje s ich krajinou. Popritom hľadali vedecké odpovede, prečo je tomu tak. Tvrdia, že našli viac, než si mysleli a že ich krajinu otepľovanie viditeľne zmenilo už dnes, nie o 50 či 100 rokov. 

Okrem hnedej vody si novinári všimli, že v porovnaní s obdobím začiatku minulého storočia sa horná hranica lesa posunula o zhruba sto metrov vyššie, že sa masívne topia ľadovce, že v okolí Osla je o 40 dní kratšia lyžiarska sezóna, prípadne, že v krajine v priemere o takmer 20 percent viac prší.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite