Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.okrem iného: Chvála malých kníhkupectiev

.anton Vydra .názory

Kníhkupectvo Artforum oslavuje tridsať rokov od svojho založenia. Tešíme sa z toho a zároveň sa skláňame pred odvahou vydržať nápor, ktorý so sebou prináša nárast konkurencie. No chcem tu napísať o inom, omnoho menšom kníhkupectve.

Anton Vydra

môj kamarát Pero Le Kvet – spisovateľ a maliar – viedol v Trnave niekoľko rokov malé kníhkupectvo, ktoré bolo kedysi súčasťou siete Artfora, z ktorého mu dnes ostal už len názov: Kníhkupectvo AF. V špeciále k artforáckym tridsiatinám som ho spomenul ešte v čase, keď som nemohol tušiť, že sa veci náhle zmenili. 

Malé komorné kníhkupectvo bolo miestom stretnutí priateľov a Pero sa snažil vyberať si doň len také tituly, ktoré za niečo stáli. V malom antikvariáte na poschodí by ste našli dokonca aj hodnotné kúsky. Lenže Pero a jeho kníhkupectvo končí a mne je za ním smutno.

Malé kníhkupectvo neunieslo tlak, ktorý prišiel s obrími kníhkupectvami vo veľkom obchodnom centre a s internetovým predajom. Ich ponuka je zaujímavá pre určité cieľové skupiny, no Perov výber tam vždy chýbal a vždy bude chýbať. Lebo na výber dobrých titulov nestačí poznať tabuľku najpredávanejších titulov, ale treba poznať v prvom rade knihy. Také, ktoré sú hodnotné a nesú aj nejaký dôležitý a nepovrchný obsah.

Zánik Kníhkupectva AF v Trnave je preto pre mňa smutným príbehom. Spolu s ním pre mňa mizne z Trnavy jedinečné miesto. Možno som tam nie vždy minul peniaze na knihy, no vždy som rád zostúpil po tých troch drevených schodíkoch od dverí až do hlbokého priestoru tohto komorného kníhkupectva, v ktorom vládlo ticho a prítmie, aké v presvetlených veľkých kníhkupectvách plných ľudí nikdy nespoznáte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite