Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.okrem iného: Z vedľajších obetí vojny s hlodavcami sa stávajú účinné zbrane

.tomáš Madleňák .názory

Proti škodcom v poľnohospodárstve sa dajú používať aj prirodzené opatrenia. Namiesto chemických otráv niektorí farmári používajú dravé vtáky.

Tomáš Madleňák

slovenským poľnohospodárom robia pravidelne vrásky premnožené hlodavce. Typickým príkladom je hraboš poľný, ktorý býva často premnožený na jar. Napríklad v roku 2014 slovenskí farmári museli na sanáciu škôd, ktorý im tento hlodavec spôsobil, vynaložiť až milión eur.

Hraboše zimu prežívajú v porastoch repky, následne sa zvyknú presunúť do obilnín, kde zvyknú napáchať značné škody. Ivan Baláž z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre vypočítal, že na jednom hektári pôdy dokážu premnožené hlodavce zožrať za jeden mesiac 400 kilogramov zrna a až dve tony zelených rastlín.

Každý rok sú pritom hrabošmi zasiahnuté tisíce hektárov polí. Hraboš sa premnožuje čoraz viac aj kvôli miernym zimám, spôsobeným klimatickými zmenami. Do budúcna je to teda problém, ktorý môže narastať.

Poľnohospodári sa preto nezdráhajú do boja proti hrabošovi nasadiť ťažké zbrane.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite