Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.okrem iného: Hotovosť je ochranou našej slobody

.šimon Jeseňák .názory

Návrhy SNS sú často populistické. Svetlou výnimkou je však bod programu národniarov o ústavnej ochrane platieb v hotovosti.

Šimon Jeseňák

v rýchlom slede predvolebného zápolenia a hodnotenia programov, ostal jeden bod programu koaličnej SNS nepovšimnutý. Národniari do svojho programu zaradili aj ambiciózny plán ukotvenia platby hotovosťou v Ústave SR. 

V programe SNS sa tento bod spomína v dvanástej kapitole, ktorá sa venuje rodinnej politike. V programe sa konkrétne píše „do ústavy zakotvíme právo na možnosť používania hotovosti“. Konkrétnejšie odôvodnenie alebo dôvodovú správu, prečo je potrebné zakotviť možnosť platiť v hotovosti, národniari neuviedli.

Od 1.januára 2013 nadobudol účinnosť zákon č. 394/2012 Z. z. o obmedzení platieb v hotovosti, ktorý zakazuje vykonávať platby prevyšujúce sumu 15-tis. eur, ak sa jedná o platby medzi fyzickými osobami – nepodnikateľmi. Ešte prísnejší je zákon pri platbách medzi podnikateľským subjektom a fyzickou osobou keď platba v hotovosti nesmie presiahnuť sumu 5000 eur. V minulosti bola suma, ktorú občania mohli platiť vyššia.

Tento zákon sa môže javiť ako populistický, no obdobný návrh a snahy zakotviť možnosť platiť v hotovosti sa objavil aj v susednom Rakúsku. Strana ÖVP súčasného rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza chce taktiež zakotviť možnosť platiť v hotovosti v rakúskej ústave. Keďže SNS neuvádza žiadne argumenty prečo zaviesť možnosť platiť v hotovosti v ústave je možné sa len domnievať, že dôvody SNS sú obdobné ako tie Sebastia Kurza. Pri platbe v hotovosti má totiž zákazník väčšiu šancu vykonať obchodnú transakciu anonymne a neposkytovať tak dáta bankám a kartovým spoločnostiam.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite