Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O hlasovacom povstaní, neúspešnom pilotovi našej krajiny a chuti po kultúre

.anton Vydra .názory ..týždeň

Igor Matovič opäť vyzýva a mobilizuje ľud, Smer stále nepochopil, že Slovensko nie je stroj a umelecký svet dostal novú výzvu v podobe dopytu po vysokej kultúre.

Anton Vydra

hlasovacie povstanie

Predvolebná kampaň môže byť úspešná, keď sa politikom podarí vyburcovať v občanovi kľúčovú emóciu. Na to, aby v ňom tú emóciu vyburcovali, potrebujú zistiť, ktoráže emócia je tým neuralgickým bodom, čo rozohrá dôležité registre voličovej duše. Od 60. rokov 20. storočia sa tomu hovorí aj mobilizácia spiacich spoločenských síl. A každá mobilizácia v sebe skrýva aj kus manipulačných praktík. Veď ako inak sa dá vzbudiť spiaca spoločenská sila, však? 

Výzva Igora Matoviča zapojiť sa do „Slovenského národného hlasovania“ brnká voličovi presne po tomto nervovom vlákne. Občan má nadobudnúť pocit, že konečne môže rozhodnúť priamo on, že teraz už všetko bude inak, lebo sa do programového vyhlásenia novej vlády dostanú skutočné problémy skutočných ľudí. 

Emócia, ktorú živí Igor Matovič, má však nejeden háčik: tým elementárnym je už vyzývateľ. Kto si raz zvykol na to, že robí celé roky iba mobilizačnú politiku, ten s tým po volebnom úspechu len sotva prestane.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite