Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.okrem iného: Čo robiť, aby nás nezabil koronavírus ani „infodémia“

.matúš Dávid .názory

Nepodliehajme mediálnej panike. Vírus z Číny nás nezmení na zombie, cesnak nás nevylieči a naďalej môžeme nakupovať cez AliExpress. Lenže vieme my vlastne ako správne kýchať?

Matúš Dávid

nie je to nič nové pod slnkom. Lži a dezinformácie ako pleseň pravidelne obaľujú užitočné kampane zvýrazňujúce dôležitosť povinného očkovania. Klamári a tí, ktorí im chtiac-nechtiac uverili, šíria bludy, narúšajú našu obranyschopnosť a ohrozujú verejné zdravie.

To isté teraz hrozí na pozadí šíriaceho sa koronavírusu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) preto varuje pred „masívnou infodémiou“. Inými slovami –upozorňuje na záplavu (dez)informácií o novom koronavíruse. Len niektoré správy, ktoré sa šíria internetom, sú totiž pravdivé.

WHO spustila rozsiahlu informačnú kampaň na Facebooku či na Twitteri. Experti na sociálnych sieťach napríklad vysvetľujú, že konzumácia cesnaku ani dym z pyrotechniky nepomáhajú v boji proti vírusu.

Odporúčajú radšej pravidelné umývanie rúk, a to aj vtedy, keď nie sú viditeľne špinavé. Choré osoby by zas podľa WHO nemali pri kýchaní používať dlane, ale ústa si zakryť ramenom či vreckovkou, ktorú potom treba odhodiť do uzavretého odpadkového koša.

panika pre hoaxy o víruse

WHO pred „informačnou epidémiou“ nevaruje len ta pre nič za nič. Dokazuje to aj prípad z Kazachstanu, stredoázijskej krajiny susediacej s Čínou. Tamojšia polícia zadržala dvoch vodičov sanitiek za šírenie fám a falošných informácií o nákaze koronavírusom.

„Niekde niečo počuli a začali tie informácie šíriť cez aplikáciu WhatsApp,“ povedal Sergej Neznajev, hovorca polície v regióne okolo najväčšieho kazašského mesta Alma-Ata. Šírenie nepravdivých informácií sa podľa zákonov v Kazachstane trestá väzením až do jedného roka.

„Malajzijská vláda musela vysvetľovať občanom, že koronavírus nepremieňa nakazené obete na zombie.“

Kambodžský premiér Hun Sen zvolil „kontroverznejšiu“ taktiku. V naživo odvysielanom televíznom prejave vyzval občanov, aby ostali pokojní, no vzápätí pohrozil, že novinári alebo štátni predstavitelia prídu o prácu, keď sa objavia s rúškami na tvári.

Hun Sen ešte dodal, že ľudia by sa nemali báť, lebo skutočná choroba, ktorá ich ohrozuje, je strach vychádzajúci z nepresných informácií na sociálnych sieťach. „Premiér rúško nenosí, tak prečo by ste ho mali nosiť vy?“ dodal kambodžský líder, ktorý je pomerne aktívny na Facebooku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite