Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výzvy pre opozíciu

.štefan Hríb .názory .editorial

Nebojte sa, voľby dopadnú dobre. Smer ani fašisti nenájdu väčšinu, vládu zostaví demokratická časť opozície, slušnejšie Slovensko dostane šancu. Väčšie výzvy prídu až prvého marca.

Štefan Hríb

pohľad na čísla z prieskumov (akokoľvek sa tu práve z nich šíri iracionálny strach), ale aj na výsledok posledných župných, komunálnych, európskych a hneď dvojo prezidentských volieb je jasný – éra Smeru a jeho satelitov sa končí. Z toho hľadiska sa potvrdzuje opakovaná skúsenosť, že slovenská spoločnosť je schopná mocenským cynikom tolerovať takmer všetko, no keď sa prekročí istá hranica, Mečiar, Slota, Ľupták a z druhej strany Dzurinda či Rusko nadobro skončia. A keďže teraz bola hranica Kočnerom, vraždou a mafiánskym spravovaním štátu znovu prekročená, skončí aj šéf Smeru.  

Oveľa väčšou výzvou, a v skutočnosti jedinou dôležitou, je Slovensko po Ficovi. Bude nová vládna zostava schopná uskutočniť aspoň jednu či dve systémové reformy a bude súčasne ochotná vzdať sa predstavy štátu ako svojej koristi, čo je pokušenie každých víťazných volieb?

Doteraz sa oboje podarilo len prvej ponovembrovej vláde VPN, KDH, DS a MNI. Aj preto, že krátko po Novembri ešte v politike panoval étos služby, a nie vlastného nelegálneho prospechu. Môže sa to druhýkrát podariť práve teraz?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite