Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ficove a Dankove prešľapy nemajú nárok na ochranu súkromia

.eugen Korda .názory

Porušujete naše práva, kričia. A kto to kričí? A kto najviac?

Eugen Korda

nuž, ako o dušu napína pľúca práve ten Robert Fico, ktorý bezprecedentne, spolu so svojím ministrom vnútra Kaliňákom, celé mesiace či roky porušoval práva Hedvigy Malinovej a dodnes sa ani nezačervenal. 

Podľa neho vraj my, novinári, teraz bezprecedentne porušujeme ich právo na ochranu súkromia. Je jasné, že v tomto prípade má zjavne na mysli právo politikov utajiť všetko, čo by ich v očiach voličov mohlo nejako poškodiť. Vzhľadom na ich dlhodobo „rozhasené“ rodinné životy v tomto prípade nejde o nejakú ochranu súkromia a spokojného života ich rodín. 

Tak najskôr veľmi zjednodušene, ale hádam zrozumiteľne. Naša ústava zaručuje občanom ochranu súkromia pred právom na informácie a to je dobre. Tým sa väčšina novinárov aj riadi a rešpektuje to. Na druhej strane, osoby verejne činné túto ochranu nepožívajú, respektíve požívajú v ďaleko menšom rozsahu a musia strpieť, ak médiá zverejnia niektoré citlivé informácie aj z ich súkromia. Aké? Nuž, napríklad také, že predseda vlády, minister či štátny tajomník má milenku či milenca. 

Verejnosť má právo vedieť niečo o morálke ľudí, ktorým na určitý čas vo voľbách zverí do rúk moc vládnuť. Ak pre nič iné tak preto, aby sa v budúcich voľbách vyvarovala voľby, ktorú by mohla oľutovať. Niekomu síce nemusí vadiť, že vplyvná osoba, ktorú si zvolil vo veľkom kradne, ale keď sa neskôr dozvie, že má za blízku priateľku čiernovlásku, ktorú k nej poslal taliansky mafián, tak sa môže rozhodnúť voliť inak. Žiaden politik sa predsa nemôže dovolávať práva na ochranu súkromia, keď z toho súkromia putujú citlivé informácie rovno do uší mafiána. Alebo sa mýlim, pán predseda Smeru?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite