Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Odchod Británie a budúcnosť Slovenska

.štefan Hríb .názory .editorial

Prichádza deň, keď Veľká Británia definitívne opustí priestor Európskej únie.

Štefan Hríb

je to mimoriadne dôležitá udalosť, ktorá neovplyvní len životy Britov, ale rovnako, a v čomsi aj viac, život každého z nás.

Na brexit sa možno pozerať dvojako. Rozšírenejší je názor, že okrem problémov spojených s globalizáciou ide najmä o dôsledok populizmu ľudí, ako sú Johnson či Farage, ktorí falošnými argumentmi a často aj lžou presvedčili svoju verejnosť, že Británii odchod z EÚ prospeje. Zmysel tohto názoru netreba širšie odôvodňovať, britskí populisti mali v kampani pred referendom naozaj hody. Nie je to však celá pravda, dokonca jej väčšia časť sídli v inom, menej rozšírenom pohľade na dôvody brexitu.

Ten pohľad hovorí, že väčšiu váhu, než globalizácia a populizmus, mala pri rozhodnutí britskej verejnosti priamo povaha európskej politiky. Briti sú dospelý politický národ, ktorý nikoho nemusí slovne presviedčať o oddanosti demokracii, pretože to dokazujú svojou históriou a činmi. A práve oni, dediči slávnej tradície slobody, sa necítili v EÚ slobodne. Prečo je to tak? Naozaj preto, že nerozumejú dnešnému svetu, sú provinční a sebeckí? Je to málo pravdepodobné. 

Skôr bude pravdivé tvrdenie, že európsky projekt neustálej integrácie (s fintami, ako boli opakovania referend, ktoré k nej majú viesť), sa napokon Britom prejedol. Z nášho periférneho hľadiska sa môže zdať, že byť v EÚ je lepšie, než akákoľvek strata rozhodovacej právomoci. A zoči-voči ruskej anexii Krymu je to pochopiteľné. Ale Briti nie sú periféria, oni sú v centre euroatlanickej civilizácie, takže ich spôsob uvažovania je celkom iný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite