Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.okrem iného: Čína zelenie, zakáže jednorazové plasty

.filip Minich .názory

Plastová veľmoc ohlásila, že končí s jednorazovými plastami. Je to kvapka v mori, no pri populácii 1,4 miliardy stojí za povšimnutie.

Filip Minich

v provincii Shaanxi postavili Číňania v polovici deväťdesiatych rokov obrovskú skládku. Mala slúžiť ešte 25 rokov, plná je však už dnes. V krajine sa recykluje minimálne a väčšina odpadu končí, podobne ako na Slovensku, na skládkach.

Obriu skládku nadizajnovali tak, že má zvládnuť 2500 ton odpadu denne, no vozili na ňu 10-tisíc ton. Množstvo vyprodukovaného odpadu v Číne za posledné desaťročia niekoľkonásobne narástlo a aktuálne ho krajina vyprodukuje najviac na svete. Len v roku 2017 to bolo 215 miliónov ton.

Z tohto objemu tvoria vyše tretinu plasty. Tamojšia autoritárska vláda rozhodla, že od budúceho roka zakáže plastové tašky, sáčky a slamky. Okrem toho musia reštaurácie znižiť používanie jednorazových plastov o tretinu a hotely ich od roku 2025 nebudú môcť ponúkať vôbec.

Najväčšia čínska skládka odpadu Jiangcungou sa zaplnila predčasnezdroj: youtubeNajväčšia čínska skládka odpadu Jiangcungou sa zaplnila predčasne

Okrem vlastnej produkcie sa v Číne kopil odpad aj vďaka dovozu zo zahraničia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite