Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mečiar, Fico, Kotleba

.filip Minich .názory

Nástupcom Roberta Fica nebude Peter Pellegrini. Úlohu macha, ktorého milujú masy, preberá Kotleba. A darí sa mu čoraz viac.

Filip Minich

existuje geografická teória, ktorá hovorí o tom, že čím viac na východ eurázijského kontinentu idete, tým je medzi obyvateľstvom väčšia túžba po silnom vodcovi a vláde tvrdej ruky. Neplatí to na sto percent (výnimkou sú viaceré ázijské štáty ako napr. Južná Kórea) avšak Babiš, Orbán, Fico, Lukašenko, Putin, rôzni stredoázijskí vládcovia XYstanov, Si Ťin-pching, a Kim Čong-un jej celkom dávajú za pravdu.

Je to podmienené obrovským množstvom faktorov od reliéfu, histórie, mentality, kultúry, sociálnoekonomických pomerov a podobne. Že sa z toho nedokáže vymaniť krajina ako Rusko je pomerne pochopiteľné. Avšak, že tento fenomén dodnes máta aj Slovensko, je na zamyslenie. 

Sme 15 rokov členmi EÚ a NATO, platíme eurom, mladí študujú vonku, hranica smerom na západ technicky neexistuje a patríme k najbohatším národom sveta. Iste, máme svoje problémy a chudobné regióny, no celkovo sa na území Slovenska nikdy v celej histórii nežilo tak dobre ako dnes. Drvivá väčšina obyvateľov planéty je chudobnejšia než my.

Napriek tomu stále u značnej časti populácie pretrváva túžba po silnom vodcovi, ktorý republiku uchopí pevne do rúk a narobí „poriadok“. 

Od vzniku samostatnosti sme najskôr mali Mečiara, ktorého sa definitívne podarilo odstaviť až ďalšiemu ľudovému machovi – Ficovi. Jeho časy sú však dnes definitívne spočítané. Kto ho nahradí? 

Dlho som si myslel, že taký človek na politickej scéne aktuálne nie je. Ficov agent 001 Pellegrini je pre Fera zo Slovenskej Lupče či Zuzanu z Nižnej mäkký, poddajný, málo presvedčivý. Jednoducho už nie je z ľudu a nemá ani šancu, ani povahu na to, aby sa stal pokračovateľom Mečiara a Fica.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite