Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako poraziť Smer a kotlebovcov? Ozajstným dialógom

.michal Oláh .názory

Prvý tohtoročný prieskum agentúry AKO ukazuje pri dvoch favorizujúcich stranách krízu našej spoločnosti. Smeráci sú stále vo vedení a na päty im šliapu kotlebovci.

Michal Oláh

najaktuálnejšou otázkou sa preto stáva, ako poraziť týchto uletencov. Ako každá kríza, aj tá súčasná v slovenskej spoločnosti je veľkou výzvou. Nie je nutné upadnúť do beznádeje, frustrácie a apatie zo stavu krajiny. Práve naopak, je to príležitosť posvietiť si na základy, na ktorých si staviame našu domovinu, nanovo a jasne si definovať elementárne princípy a axiómy, ktoré sme doteraz bezmyšlienkovite brali ako samozrejmosť a neuvedomovali si riziká, že keď obchádzame túto „učňovskú“ fázu vývoja spoločnosti, dostaneme nepreniknuteľnú húštinu najrôznejších a najčastejšie úplne protichodných výkladov ich významu. 

V tomto zmysle je nutné práve v dnešnej dobe venovať sa aj takej zdanlivej triviálnosti, akou je dialóg. Možno nám to pomôže nájsť odpovede na nutkavé otázky typu, čo všetko sme zbabrali, prečo smeráci opäť rastú, prečo sú Kotlebovci druhí a prečo sme vlastne tam, kde sme.

cisár Yao

V mnohom sú zaujímavé a poučné rôzne príbehy a legendy, sprevádzajúce od nepamäti ľudskú spoločnosť. Jedna je z ďalekého východu, z úsvitu dejín, keď ešte neexistovali paradoxy zavraždených vlastných detí na námestiach, kde mal panovať nebeský pokoj: Keď cisár Yao, najvýznamnejší potomok zakladateľa civilizácie Číny Žltého cisára prechádzal krajinou, videl, ako strážnici spútavajú muža.

„Čo si urobil?“ spýtal sa ho.

„Ukradol som jedlo, lebo po veľkom suchu zomierame s rodinou hladom,“ zúfalo odvetil nešťastník.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite