Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Barter moci. Hodnotenie končiacej vlády

.martin Vančo .názory

Paktovanie politickej elity s mafiou a strach z vlastných reforiem. Takto si budeme pamätať tretiu Ficovu a Pellegriniho vládu.

Martin Vančo

blíži sa koniec ďalšej koaličnej epizódy, preto je čas na hodnotenie. Ako si budeme pamätať tretiu Ficovu a Pellegriniho vládu?

Odpoveď je vlastne celkom jednoduchá. Ako vládu, počas ktorej zavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. 

Za posledné dva roky sa nám pred očami zhmotnil pre mnohých dovtedy abstraktný pojem „ukradnutý štát“. Kočnerova Threema nám ukázala hrôzostrašný obraz o dlhoročnom pakte politickej a úradníckej elity s mafiou. Pakte, ktorý mal za cieľ obohacovanie sa na úkor štátu, a keď sa tento cieľ zdal byť ohrozený, tak vyústil do vraždy nevinného mladého páru. 

A tým by som mohol skončiť hodnotenie, pretože všetko ostatné sa zdá byť nepodstatné. Toto bude najdôležitejší odkaz tejto koalície pre dejiny. 

Poďme sa však aspoň pre poctivosť pozrieť na uplynulú štvorročnicu aj z iného pohľadu. Pomôže nám to dotvoriť obraz toho, čo by sa mohlo diať ďalej.     

Na začiatok skúsme nájsť nejaké pozitíva. Naplno sa rozbehol projekt Hodnota za peniaze, aj keď si ešte musí získať väčší rešpekt.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite