Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nápis „Pomáhať a chrániť“ treba z áut polície odstrániť​

.eugen Korda .názory

Môže sa zdať, že tento prípad sa dotýka výlučne Bratislavy. To, čo sa tam deje v súvislosti s rekonštrukciou električkovej trate, je však príznačné pre celé Slovensko.

Eugen Korda

táto kauza poukazuje na alibistický a možno až protizákonný postup polície, pri hájení a vymáhaní platných zákonov. O čo teda ide? Nuž, o nič iné ako o to, že súkromný podnikateľ nechce vpustiť pracovníkov Dopravného podniku na svoj pozemok, na ktorom stojí dôležitá výmenníková stanica, bez ktorej sa nebude dať na veľkom úseku spustiť prevádzka električiek. 

Tisíce ľudí sa tak budú musieť aj ďalej voziť do a z práce náhradnou dopravou, ktorá stojí mesto desiatky tisíc eur každý mesiac. V snahe vytrieskať čo najväčší profit si ich tak vzal za rukojemníkov a zjavne verí, že týmto spôsobom môže účinne vydierať mesto. Vstupu na pozemok a teda aj do výmenníkovej stanice bráni agresívna SBS-ka, ktorá sa pracovníkom magistrátu vyhrážala fyzickým násilím. Nuž a tu sme pri podstate veci. Čo hovorí zákon o dráhach? 

  • Podľa § 3 ods. 1 zákona č. 513/2009 Z.z. o dráhach a o zmene a doplnení niektorých zákonov, obvod dráhy tvoria pozemky určené na umiestnenie dráhy a jej súčasti, ktoré sú potrebné na prevádzku dráhy a na dopravu na nej.   
  • Podľa § 4 ods. 2 zákona č. 513/2009 Z. z. o dráhach a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v obvode dráhy nemožno vykonávať činnosti, ktoré by mohli ohroziť dráhu alebo dopravu na dráhe; činnosti, ktoré nesúvisia s prevádzkou dráhy ani s dopravou na dráhe možno vykonávať len so súhlasom prevádzkovateľa dráhy. Vlastník alebo užívateľ nehnuteľností v obvode dráhy je povinný užívať ich tak, aby neohrozovali dráhu alebo dopravu na dráhe, a je povinný umožniť prevádzkovateľovi dráhy prístup k súčastiam dráhy cez svoje pozemky.
  • Podľa § 4 ods. 4 zákona č. 513/2009 Z. z. o dráhach a o zmene a doplnení niektorých zákonov, vlastník nehnuteľnosti je v obvode dráhy povinný strpieť umiestňovanie súčastí dráhy a vykonávanie činností, ktoré sú potrebné na zabezpečenie prevádzky dráhy.

Meniareň Dolné Krčace je preukázateľne súčasťou dráhy potrebnou na jej prevádzku. Bola povolená stavebným povolením a bola riadne skolaudovaná. Slúži výlučne na napájanie časti električkovej trate Karlova Ves – Dúbravka. 

Pozrite si záznam tlačovej konferencie primátora Bratislavy o celej situácii:

Keď Magistrát hlavného mesta požiadal Slovenskú políciu o pomoc, tá alibisticky a bez náležitého vysvetlenia odmietla zjednať nápravu a postarať sa o to, aby pracovníci Dopravného podniku mesta Bratislava mohli vstúpiť do budovy meniarne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite