Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jakeša a spol. v Česku obvinili. Slovensko sa s minulosťou vyrovnať nevie

.marína Gálisová .názory

Česká polícia obvinila bývalých komunistických politikov Miloša Jakeša, Lubomíra Štrougala a Vratislava Vajnara kvôli streľbe do ľudí pri strážení československých hraníc.

Marína Gálisová

susedné Česko koná tam, kde je Slovensko nečinné. Síce neskoro, tridsať rokov po páde diktatúry, ale aj to je lepšie ako nekonať vôbec. Kým my na Slovensku stále máme námestia či ulice pomenované po komunistickej pohraničnej stráži, ktorá brutálne likvidovala ľudí, v Česku urobili aspoň tento jeden krok: polícia tam oficiálne vzniesla obvinenie proti vysokým funkcionárom komunistického režimu Milošovi Jakešovi, Lubomírovi Štrougalovi a Vratislavovi Vajnarovi. 

Obvinila ich za to, že kvôli ich nečinnosti bolo od marca 1976 do konca roku 1989 zastrelených či roztrhaných psami deväť ľudí, ktorí sa snažili prekročiť československé hranice, a najmenej ďalších sedem ľudí bolo zranených.

Prečo práve od roku 1976? Vtedy totiž vstúpil do platnosti Medzinárodný pakt o občianskych a politických právach, ktorý každému človeku zaručoval právo slobodne opustiť ktorúkoľvek krajinu – vrátane svojej vlasti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite