Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Blok zmeny alebo divadielko

.šimon Jeseňák .názory

Andrej Kiska síce odmietol koalíciu s PS/Spolu, ale cítil, že dopyt po spájaní je u časti verejnosti veľký. Rozhodol sa, že trojkoalícia je málo a Slovensko potrebuje Blok Zmeny.

Šimon Jeseňák

podmienky, ktoré si Andrej Kiska vytýčil, boli od začiatku odsúdené na neúspech. Vytvoriť koalíciu strán Progresívne Slovensko, Spolu, Za ľudí, KDH, SaS a OĽaNO bolo reálne len s obrovským sebazaprením všetkých strán. 

Už 16. novembra bolo jasné, že takáto koalícia nevznikne, keďže KDH na svojej Republikovej rade odsúhlasilo, že pôjde do volieb samostatne. Najneskôr v nedeľu bolo teda jasné, že podmienka, ktorú si pre vznik širokej koalície Andrej Kiska stanovil, nebola splnená. Dôvod, prečo Andrej Kiska neukončil rokovania a mediálne hry, môže byť jediný – nechcel vytvoriť dojem, že on je dôvodom toho, že nevznikla veľká predvolebná koalícia, ergo Blok zmeny.

Andrej Kiska na svojej tlačovke odporučil, aby sa namiesto Bloku zmeny vytvorila menšia koalícia liberálnych strán. O tom, čo je liberalizmus a konzervativizmus, sme pomerne podrobne písali v našom čísle 30/2019. Odporúčam špeciálne dva články mojich kolegov Martina Mojžiša a Antona Vydru.

„Hodiť tieto strany do jedného vreca je taká istá absurdnosť, ako chcieť od KDH, aby sa spojilo s KDŽP s argumentom, že obe strany sú konzervatívne.“

Odporúčanie pána prezidenta je buď účelové, alebo pramení z hlbokého nepochopenia toho, čo znamená liberalizmus. Sólové spojenie PS/Spolu plus SaS by týmto stranám nie len že neprospelo, ale naopak uškodilo. Ak by bola obrovská koalícia mačkopsom, tak spojenie ľavicového Progresívneho Slovenska s centristickým Spolu a pravicovou SaS by bol mačkopec krížený ešte s iným neznámym a s najvyššou pravdepodobnosťou už vyhynutým zvieraťom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite